Tortily

Tortily

1 1/2 hrnku prosáté pšeničné hladké mouky
1hrnek prosáté kukuřičné mouky
1 hrnek teplé vody
V míse smícháme pšeničnou a kukuřičnou mouku, postupně přiléváme teplou vodu a nožem s tupým hrotem smícháme na těsto. Těsto přeneseme na mírně pomoučený  vál a mísíme dohladka asi 3 minuty.
Těsto rozdělíme na požadované porce a postupně rozválíme na papírově tenké placky. Nerozválené kousky necháváme zabalené v mikrotenové folii, aby nevyschly.
Na ohni ohřejeme suchý žáruvzdorný keramický talíř nebo pánvičku s tlustým dnem. Položíme na ně placku, když se začnou okraje zvedat nahoru, obrátíme ji. Tortily stačí péct z každé strany jen několik vteřin. Začne-li se na pánvičce pálit mouka, utřeme ji papírovým ubrouskem.
Necháme-li tortily chvíli odstát, změknou. Můžeme je namáčet do omáček, nebo je plníme. Torily vydrží čerstvé i týden, skladujeme-li je ve vzduchotěsném obalu a pak krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě.
Starší tortily můžeme natrhat na menší kousky a opražit na oleji dokřupava. Získáme tak kukuřičné čipsy, které můžeme také podávat s omáčkou.